Wie ben ik

Mijn naam is Joris, ook bekend als Handmadespoons.

In het dagelijks leven ben ik leerkracht wiskunde in het buitengewoon secundair onderwijs, maar in mijn vrije tijd ben ik verknocht aan het oude ambacht van lepelsnijder/houtsnijder.  Hieronder vind je het verhaal van hoe ik hiertoe gekomen ben.

Het begin...

Toen mijn kinderen nog kleiner waren, leek het me leuk om voor hen een soort speelhut ineen te knutselen.  Ik gebruikte hiervoor het hout van oude paletten.  Later maakte ik ook nog een verplanttafeltje, een kruidenrek, en nog meer uit palettenhout. Het vervelende was dat ik telkens oude roeste nagels moest verwijderen uit het hout. 

Toevallig viel mijn oog op een youtubefilmpje over het maken van een houten lepel en ik dacht : "Zo moeilijk kan dat toch niet zijn".  Met een oude houtbeitel en een foutbesteld linkshandig lepelmes  (ik ben rechtshandig) ging ik aan de slag en werkte ik uren aan een simpel lepeltje.  Lepelsnijden leek toch niet zo eenvoudig te zijn.

Houtsnijder...

Toen ik vernam van het bestaan van de avondcursus houtsnijden, besloot ik meteen om me in te schrijven.  Ondertussen volg ik deze cursus al 8 jaar, en ik leer nog steeds bij.  Daarnaast bleef ik me verder verdiepen in het lepelsnijden. En ik kan wel zeggen, het houtsnijden en het lepelsnijden hebben veel raakvlakken, maar ook vele verschillen.  Tussen beide is als het ware een kruisbestuiving ontstaan.  Op mijn site kan je dus zowel lepels als ander houtsnijwerk terugvinden.

Lepelsnijder...

Ondertussen heb ik veel geleerd, en ook al veel kunnen oefenen.  Ik heb al honderden lepels vervaardigd, en de zin om lepels te maken is daarmee niet verminderd.  Afgelopen jaren heb ik ook enkele workshops lepelsnijden gegeven, deelgenomen aan verschillende ambachts- en kunstmarktjes, boeken gelezen over lepelsnijden, kortom, ik ben me meer en meer gaan verdiepen in het lepelsnijden. 

En meer...

Daarom is langzaamaan het idee gegroeid om alles een beetje professioneler aan te pakken.  Vandaar deze website, waarlangs ik jullie wil laten kennis maken met het lepelsnijden, jullie de kans wil geven om ook te proeven van dit heerlijke rustgevende ambacht, en misschien zelfs inspiratie bieden voor een nieuwe hobby (lepelsnijden kan verslavend zijn). 

Is hiermee alles gezegd?  Natuurlijk niet, maar ik wil jullie allemaal uitnodigen om dit zelf te ontdekken.


Warme groeten,

Joris @handmadespoons